Monday, August 18, 2014

Gyldenriste og sensommer
En dejlig sommer er gået, og bloggen har bare fået lov til at passe sig selv. Nu er jeg tilbage igen og har lyst til at blogge igen.

Vi har holdt en dejlig lang sommerferie og har nydt vores nye søde lillebror. Vi har været på en skøn ferie i en svensk skov, som jeg viser billeder fra en af de kommende dage. Vi har også været en lille tur på Møn, og ellers har vi hygget os hjemme. Min mand har lært børnene at svømme, og de har været på stranden hver morgen i hele sommerferien.

Nu er børnene startet i skole og børnehave igen, og jeg nyder de stille dage med Bror.

I lørdags gik vi en lille tur og fandt brombær, mirabeller, hyldebær, æbler og gyldenris. Det er så fantastisk med den overflod der er i naturen lige nu!
Min mand bagte en lækker tærte med æbler og brombær og jeg fik hængt gyldenris til tørring, som jeg bruger til te. Gyldenriste smager virkelig godt, og så er det sundt! Man kan bruge det både friskt og tørret til te. I frisk tilstand hælder jeg bare kogende vand over blomster og blade og lader det trække. Når det er tørret kan de klippes i mindre stykker og gemmes i dåser og bruges som almindeligt te.
Gyldenris er let vanddrivende og har en betændelshæmmende effekt. Det er virkelig godt mod blærebetændelse og dens egenskaber er bekræftet i videnskabelige studier. De vokser stort set alle steder, så bare kom ud og pluk løs!

12 comments:

 1. Hvor ser det lækkert ud, Lisbeth! Ih, hvor jeg glæder mig til at komme hjem og drikke te med dig :D

  Kram <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ej, vi drikker altså kaffe Mirjam!!! ;o)

   Delete
  2. Okay - hånden på hjertet, så har jeg faktisk også endnu mere lyst til Jeres lækre kaffe :D

   Delete
 2. Så kjekt å høre fra deg igjen!!! Gleder meg til å se bilder og høre mer om ferien:)
  Anne

  ReplyDelete
 3. Dejligt endelig at klikke ind for at finde et indlæg - længe ventet. Skønt! :)

  ReplyDelete
 4. Åh, så lækre billeder! Det er helt utroligt :')

  ReplyDelete
 5. Jeg er små-syg med blærebetændelse OG har gyldenris i haven, så jeg måtte ud at plukke. Jeg vidste ikke, at gyldenris kunne bruges til te. Om det virker er for tidligt at sige, men det giver i hvert en både smuk og smagfuld te. Tak for tippet:-)

  ReplyDelete
 6. Hvor ser den kage bare lækker ud! Jeg har to æbletræer i haven, så inden længe står den også på æbler i alle afskygninger her!

  ReplyDelete
 7. Lyder som den perfekte sommer! Dejlige billeder som altid. Der er næsten efterårsvibes over dem:) Ser frem til flere indlæg herinde.

  ReplyDelete
 8. Dejligt du er tilbage Lisbeth.
  Og den tærte ser virkelig lækker ud :)

  ReplyDelete
 9. Ej hvor sjovt... Vi har simpelthen så meget gyldenris... Jeg læste forleden, at gyldenris faktisk udgør er stort problem i den danske natur og bør bekæmpes. Den slags har jeg da altid lidt svært med, for enhver plante har jo sin betydning. Men se her: http://naturstyrelsen.dk/media/nst/9148877/13-plakat_b2-invasive-arter.pdf
  Derudover er det jo ret sjovt, at du så kan fortælle om dens gode egenskaber - og jeg lærte noget nyt.... ;-) Jeg plejer jo ellers at være velinformeret... hahaha.... KH

  ReplyDelete
 10. Jeg måtte selvfølgelig lige tjekke hvad med "lærermester" havde at sige (og det var ikke småting): http://www.susunweed.com/Article_Glorious-Goldenrod.htm

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!