Wednesday, June 25, 2014

World vitiligo day


I dag er det 'World vitiligo day'. En dag hvor der gøres opmærksom på sygdommen til ære for de mennesker, som lider af vitiligo. Jeg ønsker naturligvis at oplyse om dagen, fordi min yngste datter Martha har sygdommen. Vitiligo er efter sigende en autoimmun sygdom, hvor pigmenten forsvinder i større og mindre områder på huden. Ca. 1% af jordens befolkning har sygdommen.
Min datter fik konstateret vitiligo sidste år, og desværre er det i voldsom udvikling. Sygdommen er primært kosmetisk, men kan have nogle kedelige følgesygdomme, og så kan den være invaliderende på den måde, at det er meget svært at opholde sig ude i solen. Min datter har ingen pigmentering i halvdelen af sit ansigt, og det betyder, at hun bliver skoldet, hvis hun bare opholder sig ganske kort i solen uden hat og solcreme.
Min datter er meget lys i huden, så derfor er det ikke så tydeligt i forhold til, hvis hendes hud havde været mørk, men når hun får en lille smule sol, bliver det naturligvis meget tydeligt.

Der er ingen der ved hvorfor sygdommen opstår, og der er ingen effektiv behandling. Behandlingen der tilbydes kan have nogle kedelige bivirkninger og har ringe eller ingen effekt.
Pt. følger Martha en kur, hvor hun får tilført forskellige vitaminer, og vi er super opmærksomme på, at hun får en sund kost.
Jeg håber naturligvis, at der kommer en masse fokus på sygdommen, både for at der kan blive forsket mere i den og for, at vi alle sammen får kendskab til den. Jeg mener, at det er så vigtigt, at vi alle sammen accepterer hinandens forskelligheder og har respekt for dem, der ser anderledes ud. Kan vi voksne finde ud af det, smitter det også af på vores børn.

8 comments:

 1. Martha ser så skøn og yndig ud!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hun er bare den smukkeste lille pige;o) Tak!!!

   Delete
 2. Jeg håber sammen med dig, at vi voksne kan finde ud af det med forskellighed, også selvom det er temmelig op af bakke ind i mellem. Dejlige billeder af Martha :)

  ReplyDelete
 3. Your daughter is a beautiful young lady!

  ReplyDelete
 4. Rigtig sød datter du har :) Og ja en respekt til forskellighed

  ReplyDelete
 5. Hun er så smuk Lisbeth!!!
  Jeg selv har også pigment forandringer i ansigtet omkring øjnene som følge af mine 3 graviditeter. Til tider træls, men det er mig og sådan er jeg :)

  ReplyDelete
 6. AnonymousJuly 01, 2014

  Kære Lisbeth

  Når jeg ser billederne af din dejlige datter tænker jeg at hun netop er ekstra smuk i kraft af sin helt særlige pigmentering - på grund af den ser man hende bedre synes jeg. Tak for billederne!

  kh. Katrine

  ReplyDelete
 7. Kære Lisbeth, kender du mon denne unge kvinde? http://instagram.com/winnieharlow Knus Anja

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!