Thursday, March 27, 2014

En jordemoder om hjemmefødsler...

Helle er jordemoder og har bloggen Jordemoderlounge.dk. Hun skriver om jordemoderkundskab, sundhed, kvindekroppen, strøtanker om interesser, inspiration og alt mulig andet. Bloggen er helt sikkert et besøg værd. Også selvom man ikke er gravid! 

Jeg hedder Helle, og jeg er uddannet jordemoder. Jordemoderfaget har været et naturligt valg for mig, selvom jeg har taget uddannelsen i en meget voksen alder. Jeg er oprindeligt uddannet socialpædagog og har arbejdet med kvinder og børn gennem en del år. Jeg er glad for min pædagogiske baggrund - der er rigtig meget pædagogik i jordemoderarbejdet.

Hvor mange børn har du, og hvor er de født?

Jeg har tre børn, alle voksne og fløjet fra reden.
Da jeg ventede mit andet barn foreslog min jordemoder, at jeg skulle føde hjemme. Det så jeg helt pragmatisk på dengang og tænkte 'åh nej, så skal jeg selv vaske sengetøjet bagefter… '
så Jakob blev, ligesom de to andre, født på hospital. Det var længe før jeg selv blev jordemoder, og fødsler foregik i min optik på et hospital. I dag er jeg en varm fortaler for hjemmefødsler og ærgrer mig lidt over mit yngre jeg’s ureflekterede afvisning af den mulighed.   Hvordan var dine egne fødselsoplevelser?

Mine fødsler har alle være ukomplicerede - men vidt forskellige.
Første fødsel var langvarig og jordemoderen var træt - en virkelig dårlig kombi, som fik mig til at ræsonnere, at jeg var en elendig føder!
Anden fødsel husker jeg som lutter solskin og fuld kontrol over krop og veer - det shinede mit føde-ego lidt og åh ja - det ville have været en skøøøn hjemmefødsel!
Min 3. fødsel føltes ekstrem lang – hvilket skyldes, at vandet gik lige før rykind af svigerfamilien og jeg valgte at tage på hospitalet og blive der - i stedet for at servere kaffe i haven. Tiden falder utroligt lang på en fødegang - og her var det ikke jordemoderen der blev træt – men miiig!
Stik mod al fornuft greb jeg til sidst lægen i kraven og forlangte hospitalets største sprøjte med morfin. Hvad jeg sagde, da han med et fagligt argument afslog, har jeg gladeligt fortrængt – men jeg husker min søde mand skyndsomst sige at ’det mener hun ikke’!  Tro mig - man kender ikke sig selv før man har været i fødsel!


Enhver fødsel har således sit eget forløb - som det er svært, at udsige noget om før den er overstået. Forskning viser imidlertid, at kvinder efterfølgende beskriver deres fødselsoplevelse som god, hvis de har følt sig set og hørt under forløbet. Dette er et samspil mellem de implicerede parter, hvor jordemoderen udover sin faglige kompetence skal bidrage med ro, overblik, tålmodighed, empati og tilstedeværelse. Kvinden kan være med til at styre forløbet i ønsket retning ved at tage ansvar for sin egen fødsel - det vil sige, forbered dig så godt du kan, på den rejse du og barnet skal ud på, hav tiltro til din krops formåen - men vær osse parat til at tage tingene som de kommer.

Hvem kan vælge at føde hjemme og hvor mange vælger at gøre det?

Alle kvinder i Danmark har ret til at føde hjemme, bistået af en jordemoder. Er du sund og rask, har haft en ukompliceret graviditet og venter et enkelt barn i hovedstilling til termin, er der ingen evidens for at fraråde dig hjemmefødsel.  Ny forskning viser, at der ved lavrisikofødende sker færre indgreb ved en hjemmefødsel end ved en fødsel på hospital. Har du sammen med din jordemoder besluttet, at du kan føde hjemme så luk ørerne for skrækhistorier!

Så vidt jeg kan forstå føder knap 30% af de hollandske kvinder hjemme- til sammenligning føder kun 1,2% af de danske kvinder hjemme- Hvad er forklaringen på den store forskel?

For mindre end to generationer siden blev de fleste danske børn født hjemme eller på små private fødeklinikker. I dag er det ca. 1 % af danske kvinder der vælger hjemmefødsel. Majoriteten af hjemmefødsler finder sted i de regioner hvor der findes en velfungerende hjemmefødselsordning, hvilket mere end antyder, at interessen er stor såfremt information og mulighed er synligt tilstede. Lande som f.eks. Holland har organiseret fødselshjælpen anderledes - hvilket betyder at 30% af de hollandske kvinder føder hjemme.

Hvad medbringer jordemoderen ved en hjemmefødsel, og hvordan foregår det, hvis den fødende må overflyttes til hospitalet?

Jordemoderen medbringer blandt andet en iltflaske, et sug til barnet samt medicin til at stoppe blødning. De fleste overflytninger til hospital er fredelige og skyldes som oftest, at kvinden har brug for et vestimulerende drop.  Jordemoderen lytter til barnets hjertefrekvens med regelmæssige mellemrum fødslen igennem, og hvis barnet viser tegn på stress, flyttes fødslen til et hospital. Det gælder naturligvis også hvis kvinden bløder udover det tilladelige efter fødslen - eller ved større bristninger, der skal syes af læge. Overflytning sker som regel med Falck og jordemoderen følger med og bliver så vidt muligt hos kvinden på sygehuset.

Hvad er den største forskel på en hospitalsfødsel og en hjemmefødsel?

Hvis jeg skal nævne en forskel på hjemmefødsler og hospitalsfødsler er det at tage ansvar for sin fødsel ofte er kendetegnende for kvinder der føder hjemme.  Rammerne sætter du selv og jordemoderen er gæst hos jer. Tidsfaktoren oplever jeg, er af mindre betydning ved en hjemmefødsel end på sygehuset. Det at føde hjemme er et ja tak til en naturlig fødsel med fravalg af medicinsk smertelindring og kvinderne er derfor indstillet på, at skulle håndtere veerne på anden vis - hvilket i bund og grund er en sund accept af, at en fødsel ikke bare skal overstås men gennemleves. Både på hospitalet og ved hjemmefødsler findes en række ikke-medicinske metoder til at lindre veerne – akupunktur, vejrtrækningsteknikker, steriltvandspapler, varmepude, bruser og badekar.   

Kendthed er en anden vigtig og kendetegnende faktor ved hjemmefødsler. Optimalt kender den fødende og jordemoderen hinanden og forventningerne er afstemt. På min arbejdsplads varetog vi tidligere hjemmefødslerne i det omfang de faldt i vores vagt. Nu varetages hjemmefødslerne af 3 jordemødre med det speciale. Det er selvsagt meget anderledes, at arbejde alene i et privat hjem end på en stor specialafdeling og det er derfor en klar fordel at jordemoderen kender kvinden/parret og er vant til at varetage fødsler i hjemmet. 

Sidst men ikke mindst får faren ofte en mere aktiv rolle ved en hjemmefødsel. Han har simpelthen hjemmebanefordel.

Mange tak til Helle for de fine svar! Vil du læse flere indlæg om hjemmefødsel, kan du klikke lige her!

11 comments:

 1. Lyder virkelig tiltalende :) Jeg har haft to ukomplicerede og fantastiske fødsler, så kunne virkelig overveje at føde hjemme næste gang. Her er det bare manden der er lidt skeptisk!

  www.blueeyedflower.dk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kan jeg kun anbefale dig;o)

   Delete
 2. Jeg syntes, at det er spændende og interessant at følge med i din blog og dine skriverier omkring hjemmefødsler! Jeg har desværre haft nogle forskellige oplevelser der gør, at en fremtidig hjemmefødsel nok ikke kommer på tale, men jeg syntes, at det er nogle smukke og fine tanker du deler - men husk, at det ikke er alle forundt at have helt ubesværede og ukomplicerede graviditeter såvel som fødsler.

  Kh
  Ann-Katrine

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er jeg bestemt klar over Ann-Katrine, men synes bestemt, at det er værd at dele de gode historier og fokusere på alt det der kan gå godt i stedet for det modsatte- det er der desværre indimellem en tendens til. Heldigvis ender de fleste graviditeter jo godt- uanset hvordan graviditet og fødsel har været;o)

   Delete
 3. Jeg tror mange tenker som du gjorde som ung, at fødsler skal skje på sykehus, og ikke minst "tenk om noe går galt". Ei jeg kjenner fødte i bilen på vei til sykehuset, og de fleste reaksjonene hun fikk på det var "oi, så skummelt" eller "det må ha vært en ubehagelig opplevelse", men jeg tenker at når det går så fort må det jo være en grei fødsel, det er jo gjerne de som drøyer i tid som går "dårlig". Jeg fikk heller ikke intrykk av min venns respons at hun opplevde det skummelt eller ubehagelig. Men for de fleste er det vel bare helt utenkelig å føde noen andre steder enn på sykehuset.
  Jeg har ikke fått oppleve å være gravid selv enda, men menneskekroppen interesserer meg, og kanskje særlig fødsler. Jeg synes det er veldig fasinerende, men også litt skremmende. Jeg har etter hvert gjort med en del tanker rundt dette å føde, og jeg har vel aldri helt likt tanken på å føde på sykehus, så tanken på hjemmefødsel dukket opp etter hvert. Etter det har jeg lest det som har dukket opp om hjemmefødsler, og jeg blir mer og mer overbevist om at det er veien å gå.
  Som du selv nevner så er det dette med trygghet, og å være på et kjent sted. Jeg er av typen som får høy puls og følelsen av å besvime bare jeg går inn på et legekontor - og det selv om jeg vet at det ikke er noe galt med meg. Så hvordan kommer jeg da til å reagere på et sykehus? Og i en situasjon som jo er ganske sårbar i seg selv. Synes det var en fin måte å skrive det på, at "jordmor er gjest", for det har vært en av mine frykter med en sykehusfødsel, å møte på en jordmor eller lege som tar helt kontrollen og ikke lytter til meg, ikke vise forståelse osv. Nå tror jeg de fleste som jobber på fødeavdelingen er veldig dyktig til å gjøre disse tingene, men jordmødre kommer jo i alle former, så jeg tror allikevel at sjangsen er enda større for å møte på en jordmor som er god på dette om man velger en hjemmefødsel. Ja, tusen tanker rundt dette altså, kunne skrevet mye mer...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusinde tak for din kommentar! Det var præcis de samme tanker, jeg havde da jeg var gravid med mit første barn. Jeg følte mig slet ikke godt tilpas på et hospital- Jeg synes det var fantastisk at have jordemoderen som gæst og følte, at jeg selv havde kontrollen. Har haft tre rigtig gode hjemmefødsler- nummer to dog lidt dramatisk, men det er fordi det er gået så hurtigt. Tror ofte det er sådan, når man føder hjemme og er tryg ved det. Så kan det går hurtigt. Jeg ville aldrig have nået hospitalet i tide, ved de sidste to fødsler, så det er helt oplagt, at det er hjemme....

   Delete
 4. Det er så fint med dine indlæg om hjemmefødsler! Det bliver spændende når du skal føde hjemme igen :) Jeg kunnet godt tænke mig at føde vores nr. 3 hjemme, men må man egentlig godt det efter et kejsersnit ved nr. 2?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Anette! Helle svarede nedenunder. Kender dog en som fødte hjemme efter akut kejsersnit- fødslen gik så hurtigt, at det endte med en uplanlagt hjemmefødsel og nu tredje gang har de fået ok til hjemmefødsel.... Men ja, jeg er sikker på at det nok bliver frarådet, fordi man som Helle siger ikke længere er lavrisikofødende...

   Delete
 5. Hej Anette....nej desværre, efter kejsersnit er du ikke længere lavrisikofødende og skal føde på sygehus.
  Pssst Lisbeth ....håber det er OK jeg svarede ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt ok;o) Tak! Kender faktisk en, som har født hjemme efter akut kejsersnit....

   Delete
  2. Øv!! Havde tænkt det kunne være fantastisk at føde hjemme. Tusind tak for svar, både Helle og Lisbeth.

   Delete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!