Friday, February 28, 2014

Hønsefødder og gulerødder - Verdens sundeste suppe!

Vi spiser ofte kylling hjemme hos os. Kylling kan varieres på tusinde måder og smager bare godt. Det er tilmed en relativ billig spise, og derfor spiser vi kylling næsten hver eneste uge.
Jeg køber en god økologisk kylling, og så er der mad til to middage og frokost til mig i et par dage også.

Først spiser vi kyllingen og aftenen efter, koger jeg suppe på knoglerne.
Suppe kogt på knogler fra sunde dyr (og her taler vi altså dyr, som har levet et ordentligt liv og ikke sørgelige lørdagskyllinger, som aldrig har set dagslys) er helt utrolig nærende og sundt. Udover at det smager fantastisk, har det en hel masse vigtige og positive egenskaber i forhold til vores sundhed. Det er en enestående kilde til vitaminer og mineraler og hjælper til at styrke immunforsvaret, forbedre fordøjelsen osv. Suppe kogt på knogler har et meget højt indhold af calcium, magnesium og fosfor, hvilket er vigtigt for vores egne knogler og tænder. Jeg har for nylig læst om en bog, som beskriver hvordan man kan hele sine tænder naturligt, ved at spise som i små isolerede samfund, som ikke har haft kontakt med vores vestlige kost. I følge bogen er suppe kogt på knogler en vigtig del af 'kuren'. Måske bogen bliver anmeldt på bloggen en dag.
Suppen er også god for vores led, hår, hud og negle på grund af dens høje indhold af kollagen. Så vil du ældes med ynde, er det en god idé at spise suppe kogt på knogler så ofte som overhovedet muligt!

Under billedet følger min opskrift på den ret klassiske suppe, og den kan jo varieres på mange måder og med rigtig mange forskellige grøntsager... Kun fantasien (og indholdet i køleskabet) sætter grænser!

Du skal bruge:

Skrog og knogler fra en økologisk kylling
(kan du få fat i et par hønsefødder, kan de koges med. De gør suppen ekstra god og giver endnu mere vigtig gelatine). Dette kan dog udelades!

4-5 gulerødder
2-3 stilke bladselleri
1 porre
Et par kartofler
Et skvat æblecidereddike
Mindst en spsk havsalt eller himalayasalt
Lidt friskkværnet peber
Suppevisk bundet af forskellige krydderurter (eks: persille, laurbærblade, rosmarin, salvie etc.)

Kyllingeskrog og knogler kommes i en stor gryde og der hældes vand over, så det lige akkurat dækker kyllingen.
Det dækkes til med låg og bringes i kog. Afskum et par gange for at få en klar suppe.
Tilsæt suppevisk og grøntsager og lad det hele simre en times tid. Bliver grøntsagerne meget møre, kan de evt. tages op og puttes i suppen igen, når skroget har kogt færdigt. Vi vil have så meget så muligt ud af skroget, så en times kogning er godt!
Tag suppevisken og skrog op og smag suppen til med salt og peber og lidt æblecidereddike.

Velbekomme og god weekend!

5 comments:

 1. Du får da så lige en "rigtig" opskrift med hønsefødder :D Og jeg er da sikker på at vi kan finde nogle hønsefødder til dig, hvis det er... http://nourishedkitchen.com/chicken-feet-stock/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusinde tak for kommentaren, Finn! Du skulle næsten have en præmie, for jeg tror du er den første mand, der nogensinde har givet en kommentar på min blog! Spændende side du henviser til. Mange tak for linket! Og så blev jeg samtidig lidt klogere på 'Dansk fjerkræ forum', som jeg ikke kendte. Jeg vil da bruge lidt tid på at læse nærmere!

   MVH Lisbeth

   Delete
 2. Jeg leste nettopp et langt innlegg om hvor sunt det er å koke kraft og supper på knokler og her kommer et rent eksempel, så tusen takk for det, denne skal også prøves :-)

  ReplyDelete
 3. Hej. Lyder lækkert. Er det ligemeget om kyllingen dag 1 er kogt eller stegt? Hvordan tilbereder I den bedst? Tak for en aktuel og nærværende blog. Mvh Maria

  ReplyDelete
 4. Mmm, det er virkelig skønt med kyllingesuppe... Jeg har taget Umahros til mig, fra den første Køkkenrevolution-kogebog, den kan også virkelig anbefales. Den bliver sød i smagen, på en eller anden naturlig måde!
  Kh Maria

  ReplyDelete

Tusinde tak fordi du giver dig tid til at lægge en kommentar. Det gør mig rigtig glad og er med til at vise, at du får noget ud af det, jeg skriver!